GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
UGTS2432016272 GIDA ENDÜSTRİ MAKİNALARI Seçmeli Ders Grubu 2 3 3.00

Önlisans


Türkçe


Gıda muhafaza ve işleme sistemleri ile bunlarla ilgili makinelerin kavranması.


Yrd. Doç. Dr. Hilal TOZLU ÇELİK


21 Gıdaların temel özelliklerini ana hatlarıyla belirtmek.
22 Üretimde kullanılan makineleri sıralamak.
23 Ambalaj ve ambalajlama sistemleri kavrar
24 Gıda endüstrisinde kullanılan makinelerin çalışma prensibini açıklamak.
25 Gıda üretiminde kullanılan temel işlemleri açıklamak.


Yok


Yok


Gıdaların korunmasında ısıl işlemler, ısı iletimi ve makineleri, x ve ultraviole ışınların tanımı ve kullanımı, mikrodalga uygulamaları, su aktivitesi, kurutma işlemleri, kurutma sistem ve ekipmanları, evaparasyon işlemleri, soğutma/dondurma sistemleri, gıdaların soğutularak/dondurularak muhafazası, kontrollü/modifiye atmosferde depolama, gıdaların diğer koruma yöntem ve sistemleri. Ayırma, yıkama, taşıma sistemleri, pastörizatör, sterilizatör, evaporatör, dehidratörler vb.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Gıda endüstrisinde temel işlemler. Muhafaza yöntemlerine genel bakış.
2 Gıda endüstrisinde tartma ve ölçme aletleri. Taşıma ve iletim düzenleri.
3 Taşıma ve İletim düzenlerinden; Mekanik, pnömatik, hidrolik götürücüler
4 Ön işlemler. Yıkama, ayıklama sap ayırma, kabuk soyma, çekirdek çıkarma, üretim makinelerine giriş.
5 Sınıflama ilkeleri, elek sistemleri, filtrasyon, geliştirilmiş filtrasyon sistemleri. Santrifüj seperasyon ilkeleri ve seperatörler.
6 Karıştırma ve karışımlama makineleri. Homojenizasyon (tam ve kısmi). Homojenizatörler
7 Isıl işlem makine ve ekipmanları. Basit ısıtma sistemleri
8 Ara sınav
9 Kesikli ve sürekli ısı aktarım düzenleri. Borulu ve plakalı ısı değiştiriciler.
10 Evaporasyon ve evaporatörler. Tekli, çoklu, borulu, plakalı, zorlamalı, karıştırmalı, vb evaporatör tipleri ve çalışma ilkeleri
11 Deaeratörler, deodorizatörler.
12 Kondensörler. Mikrodalgalı ısıtıcılar
13 Kurutma işlemi ve dehidrasyon kavramı.
14 İndirekt, direkt, dondurarak ve mikrodalga kurutucular
15 Boyut küçültme makineleri Öğütücüler. Kesme makineleri, presler (kesikli-sürekli)
16 Dönem sonu sınavı

1 Ayık M., 1985. Ürün İşleme Tekniği ve Makinaları. Ankara Üniversitesi Yayınları. Ankara. 2 Saldamlı İ., Saldamlı E.,2004. Gıda Endüstri Makineleri. Savaş Kitap ve Yayınevi. Ankara.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 1 14
Tartışma 10 1 10
Soru-Yanıt 10 2 20
Alan Gezisi 1 2 2
Beyin Fırtınası 14 1 14
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 5 5
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 10 10
Toplam İş Yükü (saat) 79

[PC] 1 [PC] 2 [PC] 3 [PC] 4 [PC] 5 [PC] 6 [PC] 7 [PC] 8 [PC] 9 [PC] 10 [PC] 11 [PC] 12 [PC] 13 [PC] 14 [PC] 15
[OC] 21 4 4 4 4 5 5 5 4 4 5 5 5 5 3 5
[OC] 22 4 4 5 3 5 4 5 4 4 5 5 4 4 5 4
[OC] 23 4 3 4 3 3 5 3 4 5 4 5 5 4 3 4
[OC] 24 5 3 5 3 4 5 5 4 4 5 4 4 4 4 4
[OC] 25 4 4 4 4 4 5 5 4 5 5 4 5 4 4 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek