GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
UGT2472016272 GIDA İŞLETMELERİNDE HİJYEN VE SANİTASYON Ders 2 3 2.00

Önlisans


Türkçe


Gıda işletmelerinde hijyenik üretim, temizlik ve sanitasyon uygulamaları ve halk sağlığının önemi


Yrd. Doç. Dr. Hilal TOZLU ÇELİK


1 Sanitasyon ve hijyenin tanımı,
2 Kişisel hijyen hakkında dikkat etmesi gerekenleri bilip uygulayabilme.
3 Yiyecek ve içeceklerin sanitasyonu ve hijyeni konusundaki kuralları tanımlayabilme


Yok


Yok


Hijyenin tanımı ve önemi, sanitasyon , hava hijyeni, su hijyeni, gıda işletmelerinde personel hijyeni, alet ve ekipman hijyeni, temizlik ve dezenfeksiyon, bitkisel gıda üretiminde hijyen ve hayvansal gıda üretiminde hijyen, gıda zehirlenmeleri


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Giriş, Hijyen ve sanitasyonun tanımı ve önemi
2 Hava hijyeni ve değerlendirme teknikleri
3 İşletme suyu ve içme sularında hijyen
4 Personel hijyeni
5 Alet ve ekipman hijyeni- İşletmenin yapısal özellikleri ve dizaynın işletme ve gıda hijyenine etkisi
6 Gıda İşletmelerinde Pest Kontrol uygulamaları ve Gıda hijyenine etkisi
7 Gıda işletmelerinde temizlik ve dezenfeksiyon uygulamaları
8 Bitkisel gıda üretiminde hijyen
9 Arasınav
10 Hayvansal gıda üretiminde hijyen-I (Et ve ürünleri, kanatlı eti ve ürünleri, balık ve diğer su ürünleri, yumurta ve ürünleri, bal ve diğer arıcılık ürünleri ve diğer hayvansal gıdalarda hijyenik üretim teknikleri)
11 Hayvansal gıda üretiminde hijyen-II (Süt, yoğurt, tereyağ, peynir, dondurma ve diğer süt ürünlerinde hijyenik üretim teknikleri)
12 Gıda hijyeni ile ilgili kalite yönetim sistemleri(ISO 22000, ISO 9001, ISO 14001, BRC, IFS, GLOBALGAP vd…)
13 Gıda zehirlenmeleri ve farklı sektörlerde hijyen uygulamaları(perakendecilik, turizm ve otelcilik vb…)
14 Gıda işletmelerinde kullanılan temizlik ve dezenfeksiyon maddeleri.
15
16

Gıda Üretiminde Hijyen 1 ve 2, Personel Hijyeni,İşletmelerde Temizlik ve Dezenfeksiyon Milli Eğitim Bakanlığı MEGEP ders notları. Ankara 2011.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Bireysel Çalışma 7 4 28
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 7 4 28
Toplam İş Yükü (saat) 60

[PC] 1 [PC] 2 [PC] 3 [PC] 4 [PC] 5 [PC] 6 [PC] 7 [PC] 8 [PC] 9 [PC] 10 [PC] 11 [PC] 12 [PC] 13 [PC] 14 [PC] 15
[OC] 1 3 5 5 5 5 5 4 4 4 4 4 5 4 5 5
[OC] 2 3 5 5 4 5 5 5 5 4 4 4 5 4 4 5
[OC] 3 3 5 5 4 4 4 4 4 4 4 4 5 4 4 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek