GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
UGTS1352016272 GIDALARIN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ Seçmeli Ders Grubu 1 1 3.00

Önlisans


Türkçe


Gıdaların fiziksel özelliklerini öğretmek.



1 Gıdalar için önemli olan fiziksel özelliklerin temel tanımlarını yapar.
2 Gıdaların fiziksel özelliklerinin bilinmesi; gıdanın işlenmesi, ambalajlanması ve depolanması ile ilişkili hesaplamaları yapar.
3 Gıdaların tekstürel ve reolojik özelliklerini açıklar.
4 Renk olgusunu ve gıdalar için renk ölçüm sistemlerini açıklar.
5 Gıdaların yüzey özellikleri ve ölçüm yöntemlerini tanımlar.


Yok


Yok


Gıdaların fiziksel özelliklerinin dayandığı temeller, yoğunluk ve özgül ağırlık, tekstürel ve reolojik özellikler, gıdalarda emülsiyon, köpük oluşumu, jelleşme, adhezyon, kohezyon, çözünürlük ve ıslanabilirlik gibi yüzey özellikleri, gıdaların termal özellikleri, gıdaların ısıl iletkenliği, gıdaların dielektrik özellikler


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Gıdaların fiziksel özelliklerinin dayandığı temeller
2 Gıdaların fiziksel özelliklerinin dayandığı temeller
3 Boyut, şekil, hacim, yoğunluk ve özgül ağırlık
4 Boyut, şekil, hacim, yoğunluk ve özgül ağırlık
5 Gıdaların yüzey özellikleri; yüzey aktivitesi, emülsiyon özellikleri ve emülsiye gıdalar, Köpük oluşumu, jel oluşumu ve bu işlemlerle üretilen gıdalar
6 Gıdaların yüzey özellikleri; yüzey aktivitesi, emülsiyon özellikleri ve emülsiye gıdalar, Köpük oluşumu, jel oluşumu ve bu işlemlerle üretilen gıdalar
7 Gıdaların yüzey özellikleri; yüzey aktivitesi, emülsiyon özellikleri ve emülsiye gıdalar, Köpük oluşumu, jel oluşumu ve bu işlemlerle üretilen gıdalar
8 Ara Sınav
9 Gıdaların termal özellikleri; ısıl iletkenlik özellikleri ve ısıl iletkenlik katsayısının farklı gıdalarda hesaplanması
10 Gıdaların dielektrik özellikleri
11 Gıdaların dielektrik özellikleri
12 Gıdaların reolojik özellikleri; tekstür, viskozite, konsistens tanımları
13 Gıdaların reolojik özellikleri; tekstür, viskozite, konsistens tanımları
14 Gıdaların reolojik özellikleri; tekstür, viskozite, konsistens tanımları
15 Genel Tekrar
16 Final

Şahin, S., Şumnu, S.G. 2006. Physical Properties of Foods. Springer Science, 257 p., Business Media, LLC., United States of America.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 2 28
Tartışma 6 2 12
Soru-Yanıt 5 2 10
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 10 2 20
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 12 2 24
Toplam İş Yükü (saat) 96

[PC] 1 [PC] 2 [PC] 3 [PC] 4 [PC] 5 [PC] 6 [PC] 7 [PC] 8 [PC] 9 [PC] 10 [PC] 11 [PC] 12 [PC] 13 [PC] 14 [PC] 15
[OC] 1 3 3 3 2 3 1 4 2 3 3 2 1 2 3 2
[OC] 2 4 3 4 2 3 1 4 2 3 3 2 1 2 4 2
[OC] 3 3 3 3 2 2 1 4 2 3 2 2 1 2 3 2
[OC] 4 3 3 3 2 4 1 4 3 3 3 2 1 3 4 3
[OC] 5 4 3 3 2 4 1 4 2 3 3 2 1 2 4 2
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek