GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
UGTS2262013272 HAZIR YEMEK SİSTEMLERİ Seçmeli Ders Grubu 2 4 3.00

Önlisans



Toplu yemek hizmeti verilen işletmelerde, yemek menüsü hazırlama, yemeklerin gıda güvenliği uygulamalarına göre hazırlanması, sevk edilmesi ve servisini yönetebilme, personel ve iş yeri hijyenini sağlamayı öğrenme ve uygulayıp uygulatabilme becerisini kazanmak.


Yrd. Doç. Dr. Hilal TOZLU ÇELİK


1 Hazır yemek sektörünü tanıyarak gelişmeleri takip edebilme
2 Yemek üretim ve servisinde hijyen kurallarını uygulayabilme
3 Yemeklerden mikrobiyolojik analizler için numune alabilme
4 Yemek sektöründe kullanılan alet ve ekipmanları tanıyarak kullanabilme
5 Reçete hazırlayabilme,maliyet çıkartabilme
6 Depo stoklarını takip edebilme ve sipariş planlayabilme
7 Müşteri ilişkilerini doğru yürütebilme
8 Personele kişisel hijyen ve gıda güvenliği eğitimleri verebilme
9 HACCP sistemini uygulayabilme
10 Besinlerin hijyen kuralları ve gıda güvenliği uygulamalarına göre hazırlanması ve saklanması yöntemlerini öğrenerek uygulayabilme


Yok


Yok


Hazır Yemek Endüstrisi, Beslenme İlkeleri, Menü Planlama, Mutfak Planlama, Ekipman Seçimi ve Yerleşimi, Hazır Yemek Sistemlerinde Depolama, Hazır Yemek Sistemlerinde Hijyen ve Sanitasyon, Gıda Hazırlama Yöntemleri, Temizlik ve Dezenfeksiyon, Hazır Yemek Sistemlerinde Kalite Uygulamaları


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Toplu yemek sektörünü tanımak
2 Yemek fabrikalarında organizasyon ve görev dağılımları
3 Yemek fabrikalarında kullanılan alet ve ekipmanları tanımak ve işlevlerini öğrenmek
4 Gıda depolama ve depoların etkin kullanımı
5 Mal kabul işlemleri ve numune alma
6 Ekipman ve personel hijyenini öğrenmek
7 Güvenli gıda hazırlama tekniklerini öğrenmek
8 Ara sınav
9 Gıda zehirlenmelerine neden olan mikroorganizmaları öğrenmek
10 Yemeklerin gıda güvenliği kurallarına göre sevk edilmesi ve servisi
11 Yemek menüsü planlama
12 Maliyet hesapları
13 Müşteri şikayeti örneklerinin incelenmesi
14 Yemek fabrikalarında HACCP uygulamaları
15 Yemek fabrikalarında HACCP uygulamaları
16 Dönem sonu sınavı

Hazır Yemek Sistemleri- Prof. Dr. Mustafa TAYAR, Doç. Dr. Canan HECER



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Bütünleme Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 1 14
Tartışma 14 1 14
Soru-Yanıt 14 2 28
Bireysel Çalışma 14 2 28
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 5 5
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 5 5
Toplam İş Yükü (saat) 97

[PC] 1 [PC] 2 [PC] 3 [PC] 4 [PC] 5 [PC] 6 [PC] 7 [PC] 8 [PC] 9 [PC] 10 [PC] 11 [PC] 12 [PC] 13 [PC] 14 [PC] 15
[OC] 1 3 5 5 5 4 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
[OC] 2 1 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 4
[OC] 3 2 5 5 5 5 4 5 5 5 5 5 4 5 5 3
[OC] 4 1 5 5 5 5 5 5 5 4 4 4 3 5 4 4
[OC] 5 3 5 5 5 5 5 5 5 5 3 4 4 5 4 4
[OC] 6 3 5 5 5 5 5 4 5 4 4 5 4 4 5 5
[OC] 7 1 5 5 5 5 5 4 5 4 4 4 4 5 5 5
[OC] 8 2 5 5 5 5 5 4 4 4 5 4 4 5 5 5
[OC] 9 2 5 5 5 5 5 4 4 5 4 4 5 4 4 5
[OC] 10 3 5 5 5 5 5 5 5 4 5 5 5 5 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek