GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
UGTS2242013272 DUYUSAL ANALİZ TEKNİKLERİ Seçmeli Ders Grubu 2 4 3.00

Önlisans


Türkçe


Ürünlerin toplumda beğenilirliğini arttırıcı duyusal analiz tekniklerini uygulayabilen, yeni ürünlerin geliştirilmesinde Türk Gıda Endüstrisine öncü faaliyetlerde bulunabilen öğrenciler yetiştirmek.


Yrd. Doç. Dr. Diler US ALTAY


1 Gıdalarda duyusal kalite kontrolünün önemini kavrama
2 Uygun duyusal analiz yöntemini seçebilme
3 Seçilen yöntemi farklı gıdalarda uygulayabilme
4 Gıdalarda renk, koku analizleri yapabilme
5 Gıdalarda tekstür analizleri yapabilme
6 Yapılan analizleri değerlendirebilme
7 Gıdaların Türk Gıda Kodeksine uygunluğunu belirleme
8 Yapılan analizlerin kayıtlarını tutabilme
9 Mesleki ve toplumsal etik değerler kazanma
10 Gruplar halinde takım çalışması yapabilme


Yok


Yok


Duyusal Değerlendirme Analizlerinin Prensipleri, Uygulamaları ve İstatistik Değerlendirmeleri, Duyusal Değerlendirme Laboratuvarı, Ürün ve Panel Kontrolleri, Farklılık Testleri, Tanımlama Testleri ve Karşılaştırma Testleri


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Duyusal analizin ilkeleri Duyusal değerlendirmenin uygulanışı
2 Duyu organlarının yapısı ve algılamadaki rolleri Duyusal değerlendirmede duyu organlarının kullanımının öğrenilmesi
3 Panelist ve panel yerlerinin taşıması gerekli özellikler Duyusal değerlendirme için şartların oluşturulması
4 Panelist seçimi ve eğitimi Duyusal değerlendirme yapacak panelistlerin belirlenmesi
5 Duyusal analiz yöntemlerinin seçimi ve farklı gıdalarda uygulanması Belirlenen gıdalarda uygulanacak analiz tekniklerinin belirlenmesi
6 Uygun formların ve skorlamanın yapılması Duyusal analiz tablolarının hazırlanması
7 Eşik değerinin belirlenmesi, Duyusal analiz tablolarının hazırlanması
8 Ara Sınav
9 Tekstür analizi Yapı ile ilgili analiz uygulaması
10 Renk ve görünüş analizi Renk ve görünüş ile ilgili analizler
11 Kabul ve tercih analiz yöntemleri Kabul kriterlerinin belirlenmesi
12 Duyusal analiz bulgularının istatistiksel olarak değerlendirilmesi, Verilerin sonuçlandırılması
13 Tanımlayıcı analiz ve gıda tasarımında kullanımı Yeni ürün geliştirme
14 Duyusal analiz tekniklerindeki gelişmeler Yeni analiz tekniklerinin uygulanışı
15 Duyusal analiz tekniklerindeki gelişmeler Yeni analiz tekniklerinin uygulanışı
16 DÖNEM SONU SINAVI

Gıdalarda Duyusal Değerlendirme- Prof. Dr. Tomris ALTUĞ ONOĞUR, Doç. Dr. Yeşim ELMACI



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Bütünleme Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 2 28
Soru-Yanıt 14 2 28
Deney 7 1 7
Gözlem 8 1 8
Bireysel Çalışma 10 1 10
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 5 5
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 10 10
Toplam İş Yükü (saat) 99

[PC] 1 [PC] 2 [PC] 3 [PC] 4 [PC] 5 [PC] 6 [PC] 7 [PC] 8 [PC] 9 [PC] 10 [PC] 11 [PC] 12 [PC] 13 [PC] 14 [PC] 15
[OC] 1 3 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
[OC] 2 2 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
[OC] 3 3 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
[OC] 4 2 5 5 5 5 5 5 5 4 5 5 4 5 5 5
[OC] 5 3 5 5 5 5 5 5 5 4 5 5 4 5 5 5
[OC] 6 3 5 5 5 5 5 5 5 4 5 5 5 5 5 5
[OC] 7 3 5 5 5 5 5 5 5 4 5 5 4 5 5 5
[OC] 8 3 5 5 5 5 5 5 5 4 5 4 5 5 5 5
[OC] 9 2 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 4
[OC] 10 4 5 5 5 4 4 5 5 5 5 4 5 5 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek