GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
UGT2092013272 BİTKİSEL YAĞ TEKNOLOJİSİ Ders 2 3 3.00

Önlisans


Türkçe


Yağ teknolojisiyle ilgili temel konuların verilmesi.


Öğr. Gör. Ali GÖNCÜ


1012 Yağ hammaddelerini sınıflandırabilme ve tanıtabilme.
1013 Yağın kimyasal yapısını ve beslenmedeki önemini kavrayabilme.
1014 Temel yağ analizlerini gösterebilme.
1015 Yağlı tohumların bozulmadan depolanabilmesi için gerekli önlemleri alabilme.
1016 Tohumlardan ham yağ ve ham yağdan rafine yağ üretim aşamalarını ayrıntılı olarak açıklayabilme.
1017 Hayvansal ve bitkisel yağlar arasındaki farkı, yağın fiziksel ve kimyasal özellikleri açısından açıklayabilme.
1018 Zeytinyağı üretim teknolojisini açıklayabilme ve zeytinyağının beslenmedeki önemini kavrayabilme.


Yok


Yok


Bitkisel ve hayvansal katı ve sıvı yağların bileşimleri ve genel yapıları, yağ hammaddeleri, zeytin ve yağlı tohumlardan ham yağ eldesi, hayvansal yağ eldesi, balık yağı teknolojisi, yağların rafinasyonu, yağların sertleştirilmesi ve margarin üretimi, yağların bozulması ve bozulmaya karşı dayanıklılığın arttırılması. Yağlardan örnek alma ve analize hazırlama, yağlarda kalitatif analizler, dışsal özellikler, çözünürlük, ısıtma deneyi, sabunlaşma deneyi, bulanıklık yapıcı maddelerin araştırılması, kantitatif analizler, uçucu maddelerin belirlenmesi, çözünmeyen yabancı maddelerin belirlenmesi, mineral asitlerin belirlenmesi, asit sayısı, sabun miktarı, sabunlaşma sayısı, peroksit sayısı, iyot sayısı, kırılma katsayısı, sabunlaşmayan madde, özgül ağırlık, lovibond renk ölçümü.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Hücrede yağ asitlerinin sentezi
2 Yağların kimyasal yapısı
3 Beslenmemizde yemeklik yağların önemi
4 Ticari öneme sahip yağlar
5 Yağlı tohum ve meyve ticareti borsa kriterleri
6 Yağlı tohumların depolanması
7 Ham yağ elde etme yöntemleri
8 Ara sınav
9 Ham yağ elde etme yöntemleri
10 Ham yağın rafinasyonu
11 Ham yağın rafinasyonu
12 Zeytinyağı üretim teknolojisi
13 Zeytinyağı üretim teknolojisi
14 Yağların katı hale getirilmesi
15 Margarin üretimi
16 Dönem sonu sınavı

1 Kayahan, M., 2004, Yağlı Tohumlardan Ham Yağ Üretim Teknolojisi, Gıda Mühendisleri Odası, Ankara. 2 Demirci, M., 1993. Bitkisel Yağ teknolojisi.T.Ü Tekirdağ Ziraat Fakültesi Gıda Bilimi ve Teknolojisi Bölümü. Ders notu No: 72 Tekirdağ.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 2 28
Laboratuvar 14 1 14
Alan Gezisi 1 2 2
Beyin Fırtınası 14 1 14
Makale Kritik Etme 1 5 5
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 5 5
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 10 10
Toplam İş Yükü (saat) 82

[PC] 1 [PC] 2 [PC] 3 [PC] 4 [PC] 5 [PC] 6 [PC] 7 [PC] 8 [PC] 9 [PC] 10 [PC] 11 [PC] 12 [PC] 13 [PC] 14 [PC] 15
[OC] 1012 4 5 5 3 3
[OC] 1013 5 4 3 5 5 3 3
[OC] 1014 3 4 4 4 5 5 3 3
[OC] 1015 3 4 5 4 5 5 5 3 3
[OC] 1016 4 5 4 4 5 5 5 5 5 3 3
[OC] 1017 4 5 4 4 5 5 5 5 5 3 3
[OC] 1018 4 5 4 4 5 5 5 5 5 3 3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek