GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
UGT1122013272 GIDALARDA TEMEL İŞLEMLER II Ders 1 2 3.00

Önlisans


Türkçe


Öğrencilere; • gıda işleme ile ilgili temel bilgileri vermek, • pastörizasyon ve sterilizasyon hakkında temel bilgi vermek, • buharlaşma, kurutma ve ekstrüzyon işlemlerini öğrencilere tanıtmak, • soğutma ve dondurma hakkında temel bilgiler vermektir.


Yrd.Doç.Dr.Bekir Gökçen MAZI


1 Isıl gıda işleme teknikleri hakkında temel bilgiye sahip olur
2 Paztörizasyon ile sterilizasyonu karşılaştırabilir
3 Gıda işlemede yeni yaklaşımlar hakkında bilgi sahibi olur
4 Gıda işlemenin önemi konusunda bilinç kazanır


Yok


Yok


• Isı iletim yolları • Isı değiştiriciler • Pastörizasyon ve sterilizasyon prosesleri • Soğutma ve dondurma • Konserve üretim teknolojisi • Evaporasyon • Kurutma • Gıda işlemede yeni eğilimler


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Tanışma, dersin tanıtımı, karşılıklı bilgi alışverişinde bulunma
2 Isı iletim yolları, Kondüksiyon, Konveksiyon, Radyasyon
3 Isı değiştiriciler
4 Pastörizasyon ve pastörizasyon ekipmanları
5 Sterilizasyon ve sterilizasyon ekipmanları
6 Termal ölüm süresi, D ve Z değerleri
7 Gıda endüstrilerinde pastörizasyon ve sterilizasyon uygulamaları
8 Ara Sınav
9 Haşlama ve Kaynatma
10 Konserve üretim teknolojisi
11 Evaporasyon ve evaporatörler
12 Kurutma
13 Soğutma ve dondurma
14 Ekstrüzyon
15 Gıda işlemede yeni eğilimler
16 Final Sınavı

1. Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler. Cemeroğlu B., Editör, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No: 29, Ankara-2005 2. Ürün İşleme Tekniği. Yağcioğlu A., Ziraat Fak. Ofset Atölyesi, İzmir-1996



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Problem Çözümü 5 1 5
Tartışma 7 1 7
Soru-Yanıt 8 1 8
Beyin Fırtınası 7 1 7
Rapor Hazırlama 2 4 8
Rapor Sunma 2 1 2
Bireysel Çalışma 14 1 14
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 6 6
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 6 6
Okuma 14 1 14
Toplam İş Yükü (saat) 81

[PC] 1 [PC] 2 [PC] 3 [PC] 4 [PC] 5 [PC] 6 [PC] 7 [PC] 8 [PC] 9 [PC] 10 [PC] 11 [PC] 12 [PC] 13 [PC] 14 [PC] 15
[OC] 1 1 2 2 2 2 3 3 2 5 5 3 5 3 5 4
[OC] 2 1 2 3 5 5 2 5 3 3 2 3 3 3 3 3
[OC] 3 1 2 2 2 3 2 2 3 3 3 3 3 3 3 5
[OC] 4 1 2 3 3 2 3 2 3 5 5 3 5 5 5 3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek