GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
UGT1112013272 GIDALARDA TEMEL İŞLEMLER I Ders 1 1 3.00

Önlisans


Türkçe


Gıda işleme alanında uygulanan temel işlemleri prensipleriyle açıklayarak tanıtmak, bu işlemlerde kullanılan endüstriyel makineler konusunda bilgi vermek.


Yrd.Doç.Dr. Bekir Gökçen MAZI


1 Gıda prosesleri alanında uygulanan temel işlemler konusunda bilgi sahibi olur.
2 Temel işlemler ile ilgili hesaplamaları yapabilir.
3 Temel işlemlerde kullanılan gıda endüstri makineleri konusunda bilgi sahibi olur.


Yok


Yok


•Birimler ve boyutlar •Gıda hammaddelerinin özellikleri •Gıda bozulmalarının sınıflandırılması •Hammaddenin depolanması ve taşıması •Hammaddenin temizlenmesi, sınıflandırılması ve ayrılması •Boyut küçültme •Eleme, karıştırma, emülsiyon oluşturma, filtrasyon, çöktürme ve sedimantasyon, santrifüj ayırma işlemleri


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Tanışma, dersin tanıtımı, karşılıklı bilgi alışverişinde bulunma.
2 Birimler ve boyutlar.
3 Hammaddenin sınıflandırılması, bulaşı kaynakları ve gıda bozulmaları.
4 Hammaddenin temizlenmesi, kuru ve yaş temizleme yöntemleri.
5 Sınıflandırma ve ayırma işlemleri.
6 Hammaddenin soyulması ve bu işlemde kullanılan makineler
7 Boyut küçültme işlemleri, gıdalarda boyut küçültme ekipmanları.
8 Ara Sınav
9 Eleme ve elek sistemleri.
10 Gıda endüstrisinde kullanılan karıştırma sistemleri.
11 Emülsiyon hazırlama.
12 Filtrasyon işlemi, gıda endüstrisinde kullanılan filtrasyon sistemleri.
13 Çökelme ve tortulaşma.
14 Merkezkaç ayırma süreçler.
15 Merkezkaç ayırma süreçler.
16 Final Sınavı

1. Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler. Cemeroğlu B., Editör, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No: 29, Ankara-2005 2. Ürün İşleme Tekniği. Yağcioğlu A., Ziraat Fak. Ofset Atölyesi, İzmir-1996



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Quiz 3 1 3
Derse Katılım 14 2 28
Tartışma 7 1 7
Soru-Yanıt 7 1 7
Takım/Grup Çalışması 2 4 8
Beyin Fırtınası 7 1 7
Bireysel Çalışma 14 1 14
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 6 6
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 6 6
Okuma 14 1 14
Toplam İş Yükü (saat) 104

[PC] 1 [PC] 2 [PC] 3 [PC] 4 [PC] 5 [PC] 6 [PC] 7 [PC] 8 [PC] 9 [PC] 10 [PC] 11 [PC] 12 [PC] 13 [PC] 14 [PC] 15
[OC] 1 1 4 5 5 4 4 1 5 5 5 5 1 1 1
[OC] 2 1 5 1 1 1 1 3 1 1 1 3 1 1 1 1
[OC] 3 1 1 5 5 5 4 5 1 5 5 5 5 4 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek