Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
UGP23020122720 | GIDA MUHAFAZA YÖNTEMLERİ | Seçmeli Ders Grubu | 2 | 4 | 2.00 |
Önlisans
Türkçe
Bilindiği gibi gıdaların kalitelerini devam ettirmede muhafaza teknikleri çok önemli rol oynamaktadır. Etkili ve yeni geliştirilen muhafaza teknikleri hakkında öğrencileri bilgilendirmek, farklı gıda maddeleri için en uygun olan muhafaza uygulamalarının belirlenmesi ve bilinen uygulamaların geliştirilmesi hakkında öğrencilerin düşüncelerini almak ve düşüncelerinin gelişmesini sağlamak amaçlanmaktadır
Öğr. Gör. Ali GÖNCÜ
26 | Gıdaların bileşimleri ve özelliklerini bilir |
27 | Gıdanın bozulmasına neden olan temel faktörlerden ve raf ömrünü arttıracak yeni teknolojilerden haberdar olur |
28 | Gıda muhafazasında etkili olan katkıları öğrenir |
29 | Gıdaların dayanıklılığını arttıracak yeni ambalajlama yöntemlerini kavrar |
30 | Gıdaların kalitesini Koruyacak ve arttıracak yeni kalite uygulamaları hakkında bilgi sahibi olur |
Yok
Yok
Meyve, sebze, et süt ve diğer gıdaları temel özellikleri. Yeni gıda işleme ve muhafaza teknikleri. Engelleme teknolojileri ve bunların değişik gıda gruplarına uygulanması. Bu yeni teknolojilerde kalite uygulamaları.
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Gıda bileşimleri ve muhafaza üzerine etkisi | ||
2 | Gıdalarda temel bozulma nedenleri | ||
3 | Gıda işleme, muhafaza ve esasları | ||
4 | Isıl işlemlerle gıdaların muhafazası | ||
5 | Ambalaj ile muhafaza | ||
6 | Basınç Uygulaması ile Muhafaza | ||
7 | Filtrasyan teknikleri uygulaması ile muhafaza | ||
8 | Ara sınav | ||
9 | Kimyasal madde muamelesi ile muhafaza | ||
10 | Doğal katkı ilaveleri ile muhafaza | ||
11 | Engeller teknolojisi ve gıdalara uygulanması | ||
12 | Radyo frekans ve mikrodalga ısıtma | ||
13 | Ultrasound (sonikasyon) uygulaması | ||
14 | Elektrik uygulamaları | ||
15 | Diğer yeni kalite uygulamaları ve muhafaza teknikleri | ||
16 | Dönem sonu sınavı |
Bulduk,S. 2005. Gıda Teknolojisi. Detay Yayıncılık, Ankara.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Alan Gezisi | 1 | 2 | 2 |
Seminer | 1 | 1 | 1 |
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
Toplam İş Yükü (saat) | 65 |
[PC] 1 | [PC] 2 | [PC] 3 | [PC] 4 | [PC] 5 | [PC] 6 | [PC] 7 | [PC] 8 | [PC] 9 | [PC] 10 | [PC] 11 | [PC] 12 | [PC] 13 | [PC] 14 | [PC] 15 | |
[OC] 26 | 3 | 5 | 5 | 3 | 4 | 5 | |||||||||
[OC] 27 | 3 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 3 | 4 | 5 | |||
[OC] 28 | 2 | 3 | 3 | 4 | 5 | 3 | 4 | 5 | |||||||
[OC] 29 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | 5 | 3 | 4 | 5 | |||
[OC] 30 | 3 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 3 | 4 | 5 |