GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
UGP23020122720 GIDA MUHAFAZA YÖNTEMLERİ Seçmeli Ders Grubu 2 4 2.00

Önlisans


Türkçe


Bilindiği gibi gıdaların kalitelerini devam ettirmede muhafaza teknikleri çok önemli rol oynamaktadır. Etkili ve yeni geliştirilen muhafaza teknikleri hakkında öğrencileri bilgilendirmek, farklı gıda maddeleri için en uygun olan muhafaza uygulamalarının belirlenmesi ve bilinen uygulamaların geliştirilmesi hakkında öğrencilerin düşüncelerini almak ve düşüncelerinin gelişmesini sağlamak amaçlanmaktadır


Öğr. Gör. Ali GÖNCÜ


26 Gıdaların bileşimleri ve özelliklerini bilir
27 Gıdanın bozulmasına neden olan temel faktörlerden ve raf ömrünü arttıracak yeni teknolojilerden haberdar olur
28 Gıda muhafazasında etkili olan katkıları öğrenir
29 Gıdaların dayanıklılığını arttıracak yeni ambalajlama yöntemlerini kavrar
30 Gıdaların kalitesini Koruyacak ve arttıracak yeni kalite uygulamaları hakkında bilgi sahibi olur


Yok


Yok


Meyve, sebze, et süt ve diğer gıdaları temel özellikleri. Yeni gıda işleme ve muhafaza teknikleri. Engelleme teknolojileri ve bunların değişik gıda gruplarına uygulanması. Bu yeni teknolojilerde kalite uygulamaları.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Gıda bileşimleri ve muhafaza üzerine etkisi
2 Gıdalarda temel bozulma nedenleri
3 Gıda işleme, muhafaza ve esasları
4 Isıl işlemlerle gıdaların muhafazası
5 Ambalaj ile muhafaza
6 Basınç Uygulaması ile Muhafaza
7 Filtrasyan teknikleri uygulaması ile muhafaza
8 Ara sınav
9 Kimyasal madde muamelesi ile muhafaza
10 Doğal katkı ilaveleri ile muhafaza
11 Engeller teknolojisi ve gıdalara uygulanması
12 Radyo frekans ve mikrodalga ısıtma
13 Ultrasound (sonikasyon) uygulaması
14 Elektrik uygulamaları
15 Diğer yeni kalite uygulamaları ve muhafaza teknikleri
16 Dönem sonu sınavı

Bulduk,S. 2005. Gıda Teknolojisi. Detay Yayıncılık, Ankara.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 2 28
Alan Gezisi 1 2 2
Seminer 1 1 1
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma 1 10 10
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 10 10
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 10 10
Toplam İş Yükü (saat) 65

[PC] 1 [PC] 2 [PC] 3 [PC] 4 [PC] 5 [PC] 6 [PC] 7 [PC] 8 [PC] 9 [PC] 10 [PC] 11 [PC] 12 [PC] 13 [PC] 14 [PC] 15
[OC] 26 3 5 5 3 4 5
[OC] 27 3 5 5 5 5 5 5 4 5 3 4 5
[OC] 28 2 3 3 4 5 3 4 5
[OC] 29 4 5 5 5 5 4 4 4 5 3 4 5
[OC] 30 3 5 5 5 5 5 5 4 5 3 4 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek