GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
UGP12320122720 BESLENME İLKELERİ Seçmeli Ders Grubu 1 1 2.00

Önlisans


Türkçe


Beslenme konusunda bilgilendirme ve bunu pratiğe aktarabilme yeteneği kazandırılmış eleman yetiştirmek.


Doç. Dr. Zekai TARAKÇI


1 Beslenme ile ilgili kavramları açıklayabilir.
2 Diyet planlarını değerlendirecek ve uygulayabilir.
3 Toplumun ya da grupların beslenme durumlarını değerlendirebilir
4
5
6
7


Yok


Yok


Karbonhidratların, proteinlerin ve lipitlerin sağlıklı beslenmedeki önemi, kimyasal yapısı, özellikleri, sınıflandırılması, fonksiyonları, kaynakları, günlük alım önerileri, aşırı alım durumu. Besinlerin enerji, karbonhidrat, protein ve yağ içeriklerinin öğretilmesi, uygun hazırlama ve pişirme yöntemleri, bazı temel ve geleneksel yemek tarifelerinin beslenme ilkeleri çerçevesinde farklı kişiler için diyet uygulanması


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Beslenmeye giriş, bazı özel tanımlar ve başlıca besin öğeleri
2 Su – Beslenme ilişkisi ve suyun vücut üzerindeki fizyolojik işlevi
3 Besin maddeleri sindiriminde dokusal süreç
4 Başlıca gıda bileşenlerinden proteinlerin sınıflandırılmaları, kaynakları, sindirim ve emilimleri
5 Başlıca gıda bileşenlerinden lipidlerin sınıflandırılmaları, kaynakları, sindirim ve emilimleri
6 Beslenmeye giriş, bazı özel tanımlar ve başlıca besin öğeleri
7 Başlıca gıda bileşenlerinden karbonhidratların sınıflandırılmaları, kaynakları, sindirim ve emilimleri
8 Ara sınav
9 Başlıca gıda bileşenlerinden vitaminlerin sınıflandırılmaları, kaynakları ve işlevleri
10 Başlıca gıda bileşenlerinden mineral maddelerin sınıflandırılmaları, kaynakları ve işlevleri
11 Gıdaların besin değer referansları, enerji gereksinimi ve harcanması, bazal metabolizmaya etkili faktörler
12 Bazı özel gıda ve diyetlerin besleme değerleri ile özel grupların diyet gereksinimleri 1. Bebekler, küçük çocuklar ve okul çocuklarının beslenmeleri
13 Bazı özel gıda ve diyetlerin besleme değerleri ile özel grupların diyet gereksinimleri 2. Yetişkinler, yaşlılar ve vejetaryenlerin beslenmeleri
14 Bazı özel gıda ve diyetlerin besleme değerleri ile özel grupların diyet gereksinimleri 3. Sporcular ve yüksek işgücü gerektiren ağır işçilerin beslenmeleri
15 Farklı risk grupları için beslenme menüleri hazırlama üzerine çalışma
16 Dönem sonu sınavı

1. DEMİRCİ, M. 2012. Beslenme, Onur grafik, 342s, İstanbul. 2. BAYSAL, A., 1983. Beslenme. H.Ü.Yay. A/13, 486 s. Ankara,



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 2 28
Bireysel Çalışma 14 1 14
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 5 5
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 5 5
Toplam İş Yükü (saat) 56

[PC] 1 [PC] 2 [PC] 3 [PC] 4 [PC] 5 [PC] 6 [PC] 7 [PC] 8 [PC] 9 [PC] 10 [PC] 11 [PC] 12 [PC] 13 [PC] 14 [PC] 15
[OC] 1 4 4
[OC] 2 4 4
[OC] 3 5 4
[OC] 4
[OC] 5
[OC] 6
[OC] 7
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek